ΔΕ Μεδεώνος

Ο Δήμος Μεδεώνος είναι στο σύνολο του ένας ορεινός – ημιορεινός Δήμος που καταλαμβάνει έκταση 213,3 τ.χλμ. Το 50,3% των εκτάσεων είναι βοσκότοποι, το 31% καλλιεργήσιμη γη, το 15,3% δάση, ενώ ακολουθούν οι εκτάσεις που καλύπτονται από νερά και οι οικισμοί με ποσοστά 2,3% και 1% αντίστοιχα.

 

Πολιτισμικό Περιβάλλον

Ιστορική αναδρομή

Η περιοχή της Κατούνας κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Στο οδικό δίκτυο από το Αγρίνιο προς την σημερινή θέση της Κατούνας λίγα μέτρα πριν τη διασταύρωση που οδηγεί από αριστερά για Κονοπίνα και δεξιά για Κατούνα συναντούμε στα δεξιά του επαρχιακού δρόμου χωμάτινο αγροτικό δρόμο που οδηγεί στη αρχαία Μεδεώνα ή Μεδιώνα.

Το όνομα της Ακαρνανικής Μεδεώνας θεωρείται πως έχει ρίζα Ιλλυρική και συνεπώς συνδέεται με τη παραμονή των Ακαρνανών στην Ήπειρο - Αλβανία πριν τη κάθοδό τους προς Νότο. Άλλοι ερευνητές θεωρούν πως το όνομα Μεδεώνα σχετίζεται με το ρήμα «Μέδομαι» που σημαίνει επιμελούμαι ή φροντίζω. Ίσως η αρχαία Μεδεώνα ήταν έδρα με ισχυρό άρχοντα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη περιοχή στα χρόνια που ακολούθησαν τη κάθοδο των Δωριέων και των Ακαρνανών προς το νότο.

Αργότερα ανάμεσα στα έτη 350 και 300 π.Χ. η πόλη έκοψε νομίσματα στη μία πλευρά των οποίων παριστάνεται κεφαλή του Απόλλωνα και στην άλλη στεφάνι δάφνης και τα γράμματα Α ή Μ, όπως επίσης και νομίσματα στη μία πλευρά των οποίων παριστάνεται κεφαλή της Αθηνάς και στην άλλη τρίποδας ή κουκουβάγια και τρίποδας. Αρκετά φέρουν και τα γράμματα Μ-Ε.

Σήμερα τα ερείπια της αρχαίας πόλης καταλαμβάνουν ένα ευρύ κύκλο σε γειτονικό με τη Κατούνα ύψωμα σε μια καλλιεργημένη περιοχή. Από την αρχαία πόλη διακρίνονται μόνο ερείπια των τειχών της. Η θέση που ήταν κτισμένη της έδινε τη δυνατότητα να ελέγχει τη γειτονική λίμνη Αμβρακία και το δρόμο που οδηγούσε στη κοντινή αρχαία πόλη που ήταν κτισμένη κοντά στο σημερινό χωριό Κομπωτή. Είναι επίσης πιθανό να διέθετε επίνειο που βρισκόταν κοντά στο σημερινό οικισμό του Λουτρακίου.

H σημερινή Κατούνα είναι το μεγαλύτερο χωριό του Ξηρομέρου και βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ακριβώς πάνω από την λίμνη Αμβρακία, κτισμένη περιμετρικά σε λόφο με υψόμετρο 340 m και απόσταση 43 χιλ. από το Αγρίνιο. Η Κατούνα είναι κτισμένη κοντά στην Αρχαία Πόλη Εχίνος, και υπήρξε ως το 1912 πρωτεύουσα του Δήμου Εχίνου, που περιλάμβανε τα χωριά: Φυτείες, Παπαδάτου, Κονοπίνα, Τρύφου, Κομπωτή, Βούστρη, Αχυρά, Δασονομείο, Υγειονομικό Σταθμό και πρωτεύουσα όπως πάντα την Κατούνα.

Η λέξη Κατούνα σημαίνει στα σλαβικά καλύβες, ενώ στη βυζαντινή εποχή σήμαινε, όπως αναφέρει ο Γερ. Ηρ. Παπατρέχας (Αιτωλοακαρνανική Εγκυκλοπαίδεια, τομ. Γ' εκδότης Ιωάννης Κουφός), την κατασκήνωση ή το χώρο στρατοπέδου.

Η Κατούνα κατακτήθηκε στα 1449-50 από τον Σινάν Πασά, που είχε καταλάβει τότε ολόκληρο την περιοχή του Ξηρόμερο. Ο οικισμός της Κατούνας, είναι από τους παλιότερους του Ξηρομέρου και ανάγεται πριν και απ' τους Βυζαντινούς χρόνους.

Στον 20ο αιώνα η Κατούνα ονομάστηκε «Το χωριό του καπνού». Μετά το 1910, η καλλιέργεια του τσεμπελιού (τσεμπέλι = ποικιλία καπνού) στην Κατούνα, άρχισε να αποκτά μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία. Αμέσως άρχισαν οι καπνοκαλλιέργειες στο βαθύπεδο της Κατούνας, που γρήγορα επεκτάθηκαν και στα γύρω χωριά και πολύ σύντομα πήραν μεγάλες διαστάσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης που είχαν τα καπνά της περιοχής, τόσο από την εσωτερική κατανάλωση, όσο και από το εξωτερικό. Η ποιότητα του καπνού ήταν άριστη, εξαιτίας του ορεινού εδάφους, του κλίματος και μάλιστα τα καπνά της Κατούνας θεωρούνταν από πολλούς τα καλύτερα της παγκόσμιας παραγωγής, αφού είχαν αποσπάσει πολλές φορές τα πρώτα βραβεία στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις 29/10/1960 τα περισσότερα κτίσματα της Κατούνας καταστράφηκαν, μετά από μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή του ρήγματος της Στραγκολαγκάδας. 

Αρχαιολογικοί Χώροι στην Ευρύτερη περιοχή μελέτης

Οι κυριότεροι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή μελέτης είναι οι εξής :

1. Λουτράκι Κατούνας: στην περιοχή της θέσης «Μόσχοβη» κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με σημαντικές αρχαιότητες από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια με αρ. Απόφασης ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ06/44025/2125/8-11-90 στο ΦΕΚ 749/Β/30-11-90.

2. Αρχαία Μεδεών - Κατούνα: πρόκειται για τα ερείπια σημαντικής Ακαρνανικής πόλης (τείχος – λείψανα κτιρίων – εκτεταμένο νεκροταφείο). Σημειώνεται για την περιοχή αυτή δεν έχει γίνει κήρυξη Αρχαιολογικού χώρου.

3. Η ρωμαϊκή δεξαμενή: Κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης στη κεντρική πλατεία της Κατούνας, νότια του ναού του Αγίου Αθανασίου βρέθηκε δεξαμενή μεγάλων διαστάσεων.

Η δεξαμενή έχει ορθογώνιο σχήμα περίπου 6Χ6 μέτρα και βάθος 5-6 μέτρα. Διαθέτει δύο διαμερίσματα με διαχωριστικό τοίχο στη μέση ενώ στην άποψη που έρχεται ίσια με την επιφάνεια του εδάφους ήταν καμαροσκέπαστη. Εντυπωσιακό είναι το ισχυρό υδραυλικό κονίαμα των εσωτερικών επιφανειών, φαινόμενο που οδηγεί χρονικά σε αντίστοιχες δεξαμενές μικρών πόλεων ρωμαϊκής ή βυζαντινής περιόδου.

4. Άγιος Νικόλαος Κατούνας: Στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζουν ο Αετός, ή Κατούνα και η Κονοπίνα βρίσκεται ο οικισμός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος το 1922 παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες απ' τη Μικρά Ασία. Το όνομά του οφείλει στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που είναι κτισμένο σε γειτονικό με τον οικισμό ύψωμα. Στα κείμενα των ξένων περιηγητών και των Ελλήνων λογίων της τουρκοκρατίας το μνημείο είναι γνωστό σαν <<Μονή Αγίου Νικολάου Αετού>>, ίσως γιατί υπαγόταν διοικητικά στον Αετό, όπου είχε την έδρα του ο επίσκοπος Αετού. Το μοναστήρι χρονολογείται περί τον 16ο με 17ο αιώνα.

Σημειώνεται ότι τόσο η προτεινόμενη όσο και η εναλλακτική θέση της ΕΕΛ βρίσκονται εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων.