ΔΕ Ανακτορίου

Μετά την Αµφιλοχία ο δρόµος είναι µακρύς και ξετυλίγεται φιδίσια περνώντας δίπλα από αµµουδερές ακτές και βράχια. Μετά τα χωριά Δρυµός και Παλιάµπελα αρχίζει στο βάθος να αχνοφαίνεται η Βόνιτσα και ανάλογα µε τις εποχές το κάδρο είναι πνιγµένο στα λευκά λουλούδια από τις γκορτσιές, στα κίτρινα από τους σπαρτιάδες και στα κόκκινα από τις παπαρούνες.

Μέσα στην πρωινή πάχνη η µικρή και γαλήνια αυτή κωµόπολη, µοιάζει να αναδύεται από τα νερά του Αµβρακικού. Τα σπίτια της λιτά και όµορφα, τα σοκάκια της γραφικά, το κάστρο της µοναδικό. Το γαλάζιο της, τα χαµηλά σπιτάκια της, οι όµορφες γειτονιές της αλλά και οι εκρήξεις των χρωµάτων κάνουν το τοπίο µαγευτικό.

 

Τοποθεσία-γενικά

Η Δημοτική Ενότητα Ανακτορίου βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει την Βόνιτσα που είναι και έδρα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, και τις τοπικές κοινότητες του Αγίου Νικολάου, Δρυμού, Θυρρείου, Μοναστηρακίου και Παλιαμπέλων.

Η συνολική έκταση της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου είναι 241.112 στρέµµατα ενώ σύµφωνα µε την τελευταία απογραφή ο πληθυσµός του ανέρχεται σε 8.846 κατοίκους. Η Βόνιτσα µε πληθυσµό 4.050 κατοίκους είναι η διοικητική έδρα του Δήµου και το πιο πυκνοκατοικηµένο διαµέρισµα του. Οι µόνιµοι κάτοικοι του Δήµου είναι 10.000 από τους οποίους το 90% περίπου απασχολείται στον πρωτογενή τοµέα. Η µορφολογία της περιοχής είναι πεδινή- ηµιορεινή µε έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο και απότοµες κλίσεις των πρανών προς τον Αµβρακικό κόλπο. Το κλίµα της περιοχής χαρακτηρίζεται εύκρατο µεσογειακό στα πεδινά, µε ήπιο χειµώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Οι εποχές άνοιξης και φθινοπώρου είναι πολύ σύντοµες ενώ οι κάτοικοι απολαµβάνουν τον ήλιο τις περισσότερες µέρες του χρόνου. Ο Αµβρακικός κόλπος µειώνει το κρύο και τον καύσωνα στη διάρκεια του χειµώνα και του καλοκαιριού αντίστοιχα. Στην περιοχή του Δήµου Ανακτορίου κυριαρχούν πεύκα, κυπαρίσσια και αγριοβελανιδιές συνθέτοντας ένα τοπίο µοναδικής οµορφιάς. Στις ηµιορεινές περιοχές συναντάµε πουρνάρια, κουµαριές, κοκορεβιθιές και κουτσουπιές που δένουν ιδανικά δηµιουργώντας ένα µοναδικό ψηφιδωτό από ποικίλα χρώµατα και πλούσια αρώµατα.

Στην περιοχή συναντά κανείς και πλούσια πανίδα. Στον υδροβιότοπο του Αµβρακικού κόλπου ζουν σπάνια είδη πουλιών ενώ σηµαντική είναι επίσης η παρουσία της χελώνας καρέτα-καρέτα καθώς και µεγάλου αριθµού δελφινιών.

Ως προς την ιχθυοπανίδα της περιοχής πολύ γνωστή και ιδιαίτερα νόστιµη είναι η σαρδέλα του Αµβρακικού καθώς και οι γαρίδες, οι κουτσοµούρες και τα κεφαλοειδή του. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί οι εξής σηµαντικοί βιότοποι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα CORINE της Ε.Ε.:

Oι λίµνες Βουλκαριά και Σαλτίνη, οι οποίες έχουν προταθεί και οριοθετηθεί ως υγροβιότοποι µέσω του προγράµµατος NATURA 2000 της Ε.Ε. και θεωρούνται ως Ζώνες Β της Διεθνούς Σύµβασης RAMSAR.

H λιµνοθάλασσα Λιµένι της Βόνιτσας, η οποία θεωρείται επίσης ως Ζώνη Β της συνθήκης RAMSAR Παράλληλα, σηµαντικός υγροβιότοπος θεωρείται η λιµνοθάλασσα Ρούγας και βέβαια ο Αµβρακικός Κόλπος, που είναι ο µεγαλύτερος σε έκταση υγροβιότοπος της Ελλάδας και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.